Gurnam Kundalini Jóga

Gurnam Kundalini Jóga

Vízöntő Sadhana mantrák

2017. február 07. - gurnam

A Vízöntő  korra jellemző  kulcsfontosságú fogalmak a globalizáció, az egyetemesség és az emberi lény méltósága. A sokféle világkultúra történelmi és törzsi alapú hagyományai egymással szembesülnek majd. Olyan irányú elkötelezettségre van szükség, melynek célja minden egyes személy számára a hiteles, átalakító tapasztalat biztosítása. A tudat, és annak számos szintje lesz a téma a következő korban. Az olyan tradíciók, melyek félelemre és tudatlanságra épülnek, elfognak tűnni. Ebben az átmeneti korban polarizáció és valamelyes káosz uralkodik majd, ahogy a régi intézmények a végső  harcukat vívják. Nem lesz többé sem Nyugat, sem Kelet, csak fejlett és fejletlen tudat létezik majd. A filozófiát és a spiritualitást annak alapján éljük majd meg, hogy milyen mértékű  tudatébredést és annak milyen megnyilvánulásait érheti el általa az egyén, nem pedig egy adott csoporthoz való kapcsolódása alapján. A vízöntő  kor végével kapcsolatban a különféle források vitában állnak egymással. Inkább asztrológiai mint történelmi mércével mérve, körülbelül 2000 évig kell tartania. Yogi Bhajan szerint, ha minden jól megy, az átalakulás idő szakában a Khalsa (a tiszták) globális filozófiája, pluralizmusa, spiritualitása és etikája által jellemzett kor kerek 11000 évig fog tartani. Ez a hosszú korszak történelmileg egyedül álló lesz, ez lesz az első  eset, amikor az egész föld egyesül. A stabilitás és virágzás kora jöhet el a szívünkben és a térben. A belső  és külső  tér egymást kiegészíti, és ez erő teljes spiritualitáshoz és filozófiához vezet, mely tapasztalaton, elkötelezettségen és egyetemességen alapul.

Amit a sadhana gyakorlása nyújthat az a tudatosság a félelem mentesség, az együttérzés, kedvesség és az egymás iránti szolgálatkészség szelleme. Megtanít boldogulni bármilyen változást is hoz elénk az élet!


A gyakorlás ideje 62 perc

1. Adi Shakti mantra (7 perc)

Ek Ong Kar Sat Nam Siri Wahe Guru

"Egy a teremtő, aki ezt a világot teremtette. Igazság az Ő neve.
Végtelen bölcsessége határtalanabb annál ami leírható."


A kora reggeli Sadhana első mantrája. Ashtang Mantrának nevezik (hajnali hívás). Ez a mantra a kundalinire hat és az egyéni lélek, ill. az Egyetemes Lélek közötti kapcsolatot erősíti. A hosszú Ek Ong Kar-t zenei kiséret nélkül zengetjük. A következő 6 mantrát akér zenével, instrumentációval vagy ezek nélkül gyakorolhatjuk.

2. Waah Yantee Kar Yantee (7 perc)

Waah Yantee, Kar Yantee, Jag Dut Patee, Aadak It Waahaa, Brahmaadeh Tresha Guru, It Wahe Guru

"Hatalmas Makro-Én, Teremtő Egység. Mindaz, ami az idők kezdete óta teremtő erejű, mindaz, ami a mindenhetó hatalom. Az isten három arca: Brahma, Vishnu, Manesh (Shiva). Ez a Wahe Guru."

Ez a mantra Patañjali-tól ered. Több ezer év imáit képviseli. Ezzel közvetlenül a kozmikus, a gúnák és a teremtés feletti Makro-Ént idézi meg. Waah Yantee mantra megjósolta a Wahe Guru mantrát!
Gúna: az anyag három állapota: szattva  – tiszta esszencia (szentségesség), radzsasz - aktív, kreatív vagy kezdeményező  energia (fenséges), és tamasz  – tehetetlenség vagy romlás.

3. Mul mantra (7 perc)

Ek Ong Kar, Sat Nam, Kartaa Purkh, Nirbhao, Nirvair,
Akaal Moorat, Ajoonee, Saibung, Gur Prasad, Jap!
Aad Sach, Jugaad Sach, Haibhee Sach, Nanak Hosee Bhee Sach

"Egy a Teremtő/Teremtés, Igazság az Ő neve, Mindennek cselekvője, Félelemtől mentes, Bosszútól szabad
Örökkön létező, nem elmúló, Soha meg nem született, Ön megvalósodott, Guru áldása, ajándéka, Ismételd!
Igaz a kezdetekkor, Igaz Mindenkor, Most is igaz, Nanak mondja, igaz lesz mindörökké"

A Mul, vagyis gyökérmantra az egyéni lelkünk mélységéről és tudatosságáról ad tapasztalást. A világegyetem 108 eleme van jelen 108 betűjében. Ez a mantra kreativitásunkra, teremtő erőnkre hat és a Teremtő létezéssel, saját sorsunkkal helyez harmónikus, együttműködő viszonyba. Magában foglalja a Siri Guru Grand Sahib-ot. A Mul mantra egy sors gyilkos, megváltoztatja a sorsod, hogy a jólétben tudj élni.

4. Sat Siri, Siri Akaal (7 perc)

Sat Siri, Siri Akaal, Siri Akaal, Mahaa Akaal, Mahaa Akaal, Sat Naam, Akaal Moorat, Wahe Guru

"Nagy Igazság, Bölcs Tudás, Tiszteletreméltó halhatatlanság, Hatalmas Örökkönvaló, Igazság a Te neved, Isten halhatatlan képe, Leírhatatlan a Te bölcsességed!"

Yogi Bhajan ezt a mantrát a Vízöntő kor mantrájának nevezte. Amit ennek a mantrának a gyakorlásával tudatosítunk, belső elismeréssé teszünk az nem más mint saját örökké való lényünk.

5. Rakhay rakhanahaar (7 perc)

Rakhay rakhanahaar aap ubaaria-an
Gur kee pairee paa-i kaaj savaari-an
Hoaa aap da-iaal manaho na visaari-an
Saadh janaa kai sang bhavajal taari-an
Saakat nindak dusht khin maa-eh bidaari-an
Tis saahib kee tayk Naanak manai maa-eh
Jis simrat sukh ho-i sagalay dookh jaa-eh

"Te aki mindannyiunkat óvsz, szabadíts meg minket és vezess át a nehézségeken, emelkedetten és legjobbunkat nyújtva. A Guru lótusz lábának érintését ajándékoztad nekünk és már minden feladat elvégeztetett. Megbocsátó, kedves és együttérző arcodat nyújtottad felénk és így elménk sosem feled téged! Szent lelkek társaságában óvsz minket a balsórstól, nehézségektől és tisztelet hiányától. Mindenistentelen ellenségünket bevégzed idővel! Uram, te vagy az én horgonyom. Ne feledd Nanakot, meditálj és emlegesd nevét. Minden boldogság elérhessen én minden búbaj és fájdalom elmúlhasson!"

Ezek a szavak Guru Arjan-tól származnak ő volt az 5. szikh guru. Ez a mantra egy ima (Rehiras) megóv, véd minden olyan külső és belső negatív hatástól, amely sorsunk beteljesítésétől eltérítene, abban akadályozna. Kardként szel ketté minden olyan negatív rezgést, vibrációt, gondolatot, szót vagy cselekedetet, mely ebben az ellenünkre lenne.

6. Wahe Guru Wahe Jio (22 perc)

Wahe Guru Wahe Guru Wahe Guru Wahe Jio

Az átszellemülés mantrája. Leforgíthatatlan. A mindenható végtelen bölcsességének, kedvességének eksztatikus átélése. A Jio kedves közvetlen megszólítás, a Ji (lélek) szó baráti bár tiszteletteljes formája. Ezzel a mantrával nehézségeink feletti, ill. legjobbik énünk győzedelmeskedését segíti.

Hősi pózban Virasana-ban gyakoroljuk: ülj a bal sarkadra, a jobb térded húzd a mellkasodhoz. Kezek imda mudrában. Szemeket az orrhegyre fókuszáld.

7. Guru Ram Das (5 perc)

Guru Guru Wahe Guru, Guru Ram Das Guru

Ez a mantra Guru Ram Das tudatának dícséretét zengi. Megidézi az ő híres és nagyerejű gyógyító, védelmező képességét, szellemi fényét. Alázattal tölt el minket.

SAT NAM

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása