Gurnam Kundalini Jóga

Gurnam Kundalini Jóga

Ojas - egészség, boldogság és jó közérzet

2023. február 27. - gurnam

beverage-1869598.jpg

Az ojas az ayurvéda hagyományában egy fontos fogalom, amely az életenergiát vagy vitalitást jelenti. Az ojas az életenergia finom anyagcsereterméke, amelyet a testünkben az emésztés és az anyagcsere folyamatok révén állítunk elő. Az ayurvéda szerint az ojas meghatározza az egészségünk, a boldogságunk és az általános jó közérzetünk szintjét.

Az ojas ital az ayurvéda gyakorlatában egy olyan ital, amelynek célja, hogy serkentse és növelje az ojas termelését a testben. Az ojas ital több összetevőből áll, amelyeket az ayurvéda szerint jótékony hatással vannak az ojasra.

Az ojas ital az ayurvédikus gyakorlatokban és hagyományos indiai konyhában számos formában elkészíthető, és az összetevők és az elkészítési mód változhat a régiók és az egyéni ízlés szerint. Azonban az alábbiakban bemutatok egy általam ismert hagyományos Ojas ital receptet:

Hozzávalók:

  • 2 csésze mandulatej
  • 1 evőkanál ghee
  • 1 teáskanál méz
  • 1/2 teáskanál kardamom
  • 1/2 teáskanál gyömbér
  • 1/2 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál fekete kömény
  • 1/4 teáskanál kurkuma

Elkészítés:

  1. Melegítsük fel a mandulatejet egy serpenyőben közepes lángon, amíg forrni nem kezd.
  2. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd adjuk hozzá a ghee-t, a kurkumát, a fahéjat, a kardamomot és a fekete köményt. Keverjük össze alaposan.
  3. Tegyük vissza a serpenyőt a tűzre, és folyamatosan keverjük addig, amíg az ital forrni kezd.
  4. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, majd hagyjuk állni kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
  5. Tálalás előtt adjuk hozzá a mézet, majd alaposan keverjük össze az itallal.
  6. Az Ojas italt melegen tálaljuk.

Összetevők jótékony hatása:

  • Mandulatej: Magas fehérjetartalmú ital, amely gazdag az omega-3 zsírsavakban és a magnéziumban. Az omega-3 zsírsavak segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt, míg a magnézium hozzájárulhat az idegrendszer megnyugtatásához és a stressz csökkentéséhez.
  • Ghee: Tisztított vaj, amelyet hosszú ideig forralnak, hogy eltávolítsák belőle az összes vizet és tejfehérjét. A ghee egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek javíthatják az agy- és szív egészségét. Az ayurvéda szerint a ghee általános erősítő hatású, segíti a tápanyagok felszívódását, támogatja az emésztést és a bélrendszer egészségét.
  • Méz: Természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást a testben, míg a vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulhatnak a bőr, a haj és a köröm egészségéhez.
  • Kardamom: Ayurvédikus gyógynövény, amely javíthatja az emésztést, csökkentheti a gyomorégést, valamint enyhítheti a stresszt és a szorongást.
  • Gyömbér: Fűszer, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és segíthet enyhíteni az ízületi fájdalmakat. Emellett javítja az emésztést, serkenti az anyagcserét és enyhíti a torokfájást.
  • Fahéj: Fűszer, amely csökkentheti a vércukorszintet, javítja az anyagcserét és erősíti az immunrendszert. Emellett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
  • Fekete kömény: Gyógynövény, amely antioxidánsokat, ásványi anyagokat és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Az esszenciális zsírsavak segíthetnek csökkenteni a gyulladást, míg az ásványi anyagok és antioxidánsok hozzájárulhatnak az egészséges bőr, haj és köröm fenntartásához.
  • Kurkuma: Gyömbérfélék családjába tartozó növény, amely antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. A kurkuma számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve az ízületi gyulladás enyhítését, a szív- és érrendszeri egészség javítását és az immunrendszer erősítését.

Az ojas italt legjobb reggel, éhgyomorra fogyasztani, hogy segítsen felébreszteni a testet és növelni az ojas termelését. Az ojas ital egy nagyon egészséges és finom ital, amely hozzájárulhat az általános jó közérzethez és az egészséghez. Az ojas ital az ayurvédikus gyakorlatokban ismert és elismert ital, amely számos egészségügyi előnnyel járhat.

Az Ojas a test szöveteiben található esszenciális anyag, amelyet az agy, az idegrendszer és a reproduktív szervek működése támogat. Az Ojas erősíti az immunrendszert, növeli a test általános egészségi állapotát, és javítja a mentális állapotot is. A sperma, mint a férfi reproduktív energiájának forrása, szintén fontos szerepet játszik az ayurvédikus gyógyászatban. Az ayurvédikus orvoslás szerint a sperma táplálja az Ojast, és az Ojas pedig segít a spermatermelés folyamatában. A férfiaknál az Ojas és a sperma közötti kapcsolat erős, és az egyensúly hiánya bármelyikükben problémákat okozhat. Az ayurvédikus orvoslás szerint például a spermiumok mennyiségének csökkenése az Ojas elégtelen mennyiségével állhat összefüggésben, ami a test általános energiájának hiányát is jelzi.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása