Gurnam Kundalini Jóga

Gurnam Kundalini Jóga

Vírus, immunrendszer és a tüdő (+gyakorlatok)

2020. március 22. - gurnam

heart-1077724_1920_1.jpg

A mostani helyzetben mindenki értesült a világban eluralkodó vírus terjedéséről. Elsősorban ez a cikk nem a vírusról szól, hanem arról hogy miként segítheted a fizikai, mentális és energetikai testeid egyensúlyát. Ilyenkor kialakuló félelmek, kilátástalanság és az állandó rettegés bele tud rántani egy negatív nézőpontban, de a cél hogy ez ne történjen meg. A tudatosság azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a testünkkel, a gondolatinkkal és hatást tudunk rá gyakorolni, hogy egy semleges és egy nagyon stabil egyensúlyi állapotba kerüljünk ezáltal.

Immunrendszer: A szervezetnek azt a tulajdonságát, hogy képes ellenállni a fertőzéseknek és egyes öröklődő betegségeknek, immunitásnak nevezzük. Immunrendszerünk véd a fertőzésekkel szemben, megóv attól, hogy a vírusok, baktériumok, gombák, élősködők elárasszanak bennünket. A rendszer teljes és hiánytalan működése nélkül halál fenyeget. Az immunrendszer közvetlen kapcsolatban áll az érzelmi állapotaimmal, például az életem egy mély fájdalma drámai mértékben lecsökkentheti erejét. Az immunrendszer az érzéseimre és az összes gondolatomra reagál, legyenek azok akár negatívak, akár pozitívak. Így minden düh, keserűség, gyűlölet és ellenérzés gyengíti az immunrendszerem. Ugyanígy minden szeretettel, harmóniával, szépséggel és belső békével kapcsolatos gondolat az immunrendszeremet erősíti. A csecsemőmirigy a szívcsakrához (energiaközpont) tartozik. Tehát amikor az immunrendszerem sérül, akkor az azt jelzi, hogy a szeretetigényem is igen nagy.

A tüdőgyulladás baktérium vagy vírus okozta gyulladás, míg a mellhártyagyulladás a mellhártya (a tüdőt körbeölelő hártya) krónikus vagy heveny gyulladását jelenti. Mivel a tüdő a légzésünkért felelős szervünk, amelyben az egész testemet "tápláló" levegő átalakulása megy végbe, tüdőgyulladás esetén egy olyan belső konfliktust élek meg, ami súlyosan legyengít engem. Tehát tartozom magamnak annyival, hogy megtaláljam az engem irritáló érzelmet vagy érzést, amely korlátozza a levegővel és a belső életemmel való kapcsolatomat, mivel ez a blokkolódás, zárlat megakadályozza számomra, hogy teljes életet éljek. A gyulladás olyan, a lényem belsejébe mélyen beleégett érzésekre utalhat, amelyek azt jelzik számomra, hogy valami mélységesen megbotránkoztat és irritál. Légzésem minőségére (teljes vagy felületes) nagymértékben hatnak érzelmeim, az egyedülléttől, elnyomástól való félelmem, és az, ha lázadok az élet ellen. Az a benyomásom, hogy a személyes kapcsolataimba igencsak bele vagyok "gabalyodva". Az is lehet, hogy úgy érzem, megfojtanak a kötelességeim, és nem tudom, hogyan bújjak ki alóluk. Elkeseredettség lesz úrrá rajtam, ami elgondolkodtat azon, mi is az életem valódi értelme, érdemes-e valóban élnem? Szükségem van arra, hogy időt hagyjak magamnak, és rendet tegyek az életemben. Csak a ténylegesen engem érintő felelősségekkel foglalkozom, és másokét, amelyeket a vállamra vettem, és amelyek valójában nem az enyémek, azokat visszaszolgáltatom a jogos tulajdonosuknak Így az élet könnyebb és szebb lesz majd.

Stressz: Minden olyan helyzet, ami a szervezetemtől nagyobb igénybevételt követel, stresszel jár. Ez a stressz lehet pszichikai eredetű (a környezetem nyomása), fizikai (a testem nagy igénybevétele, munka, sport, meleg vagy hideg), kémiai vagy biokémiai (gyógyszerek, kemoterápia, hormonális változások). A stressz önmagában kevésbé fontos szempont, a lényeges az, ahogyan én a stresszre reagálok. A stressz lehet ugyanúgy pozitív, ösztönző és kreatív, mint fenyegető is tesrem számára. Aszerint, hogy hogyan reagálok különböző eseményekre, helyzetekre, érzésekre és nehézségekre, a stressz káros vagy hasznos is lehet. Fontos, hogy egy boldog esemény is okozhat stresszt. Nyerhetek akár egymilliárd forintot a lottón, mégis depresszióba eshetek, mivel az lesz az érzésem, hogy annyi mindenen kellene változtatnom az életemben, de félek, ez nem fog sikerülni: Megtarthatom az állásomat, ahol általam tisztelt emberekkel dolgozom együtt? A barátaim ugyanolyanok maradnak majd velem? El kell majd költöznöm? Képes leszek majd a változásokhoz igazodni? Fontos, hogy mélyen magamba nézzek, és megvizsgáljam a reakcióimat, motivációimat, viselkedésemet, ahelyett, hogy a külső eseményeket szidnám, és tenném felelőssé. Megtanulok relaxálni, lazítani és felismerni, hogy a stressznek ugyanúgy lehetnek pozitív hatásai is.

A következő pár gyakorlat arra szolgál, hogy lehet az immunrendszernek egy nagy lökést adni, hogy miként maradhatsz a szíved semleges középpontjában, és hogy erősítheted a stabilitásodat. Mielőtt elkezded fontos, hogy az elején ne vidd túlzásba, érezd hol vannak a határaid, finoman vidd bele magad a folyamatokba! Ha lazán csinálod nem tudod belőle kivenni azt, amit adna, ha erőlteted túl sok mindent kaphatsz egyszerre amit nehéz elbírni.

 

Krija: Immunrendszer erősítése

strengthening_the_immune_system_1a.jpgstrengthening_the_immune_system_1b.jpg1. Könnyű ülésben vidd a kezed imádkozó tartásba a mellkasod közepéhez, majd nyújtsd ki mind két karod oldalra. Majd helyezd vissza őket az imádkozó tartásba, és folytasd. Annyira nyújtsd ki a karod, amennyire csak tudod. Lélegezz hosszan és mélyen. Gyorsabban és gyorsabban mozogj, a karok oldalsó tartásban végig kinyújtva kell lennie. Ez a gyakorlat erősíti az immunrendszerét. 3 perc múlva kezdesz majd dühös és fáradt lenni. Kezd a harcot, és használd a mozgást, hogy minden haragod megszűnjön. Folytasd további 8 percig.

strengthening_the_immune_system_2.jpg

2. Könnyű ülésben kulcsold össze az ujjaid a fejed felett, mind a két karod egyenes a könyökkel rögzítsd. Lélegezz tűzlégzéssel (ha nem ismered akkor a mozgás ritmusára) és mozgasd balról jobbra gyorsan és vadul. 4 perc. Ez nagyon jó a májra.

 

 

strengthening_the_immune_system_3.jpg3. Feküdj a hátadra, támaszd meg magad a karod és a hátad felső részével, majd kezd el erőteljesen fel és le mozgatni a tested (ha tudod akkor mind a két láb legyen a levegőben egyszerre). Mozgasd tested minden részét, beleértve a fejed is. Erőteljesen mozogjon. 4 perc. Ez a legjobb gyakorlat a harag megszabadulásához, és egészségesé teszi az immunrendszert.

strengthening_the_immune_system_4.jpg4. Feküdj a hasadra, támaszd meg magad a lábfejeddel és a vállaiddal, majd kezd el fel és le mozgatni a csípőd a levegőben. Mozgasd meg minden részed. 3 1/2 perc.

 

strengthening_the_immune_system_5.jpg

5. Maradj hason fekvésbe, érintsd a homlokod a talajhoz, hátul a kezeiddel fogd meg a bokád (jobb kéz jobb boka, bal kéz bal boka), emeld el a térded a talajtól tartsd meg ezt a pontot és mikor érzed a kiegyensúlyozottságot lélegezz hosszan mélyen 1 1/2 percig

 

 

6. Fordulj a hátra (SHAVASANA) és pihenj, hallgassa meg Sangeet Kaur "Naad" -ját.
11 perc elteltével kezdje el énekelni (ha nem tudod a szöveget ne aggódj akkor csak hallgasd) további 4 percig. 

Dhan dhan raam daas gur jin siri-aa tinai savaari-aa
Pooree hoee karaamaat aap sirajanhaarai dhaari-aa
Sikhee atai sangatee paarbrahm kar namasakaari-aa
Atal athaa-o atol too tayraa ant na paaraavaari-aa
Jinee too sayvi-aa bhaa-o kar say tudh paar utaari-aa
Lab lobh kaam krodh mo maar kadhay tudh saparvaari-aa
Dhan so tayraa thaan hai sach tayraa paisakaari-aa
Naanak too lehanaa toohai gur amar too veechaari-aa
Gur dithaa taa man saadhaari-aa

 

Meditáció: Immunrendszer-erősítő - A belső nap

A jobb agyféltekében eltárolt különböző negatív érzelmek depresszióhoz és az immunrendszer legyengüléséhez vezethetnek. Ez a meditáció stimulálja a szimpatikus idegrendszert és a jobb agyféltekét, hogy újra egyensúlyba kerüljenek. Ebben a folyamatban különböző érzelmeken mehetsz keresztül, ahogy a mirigyek aktivizálódnak a gyakorlat hatására. Ez teljesen normális. Nyugodj meg és folytasd a gyakorlatot, amíg át nem dolgozod magad az érzelmi tehetetlenségen. Ekkor könnyűnek, energizáltnak, reményekkel teltnek érzed majd magad.

Fokozatos gyakorlással egészen 31 percre emelheted a gyakorlat hosszát. Ezen a szinten az egész szervezeted megtisztul és szinte megfiatalodik. Az immunrendszer új erőre kap mert nem gátolja belső konfliktus.

immune_booster_1_-small.jpg

Testhelyzet: Ülj könnyű ülésben, tarts könnyű torokzárat (jalandar bandha), és fedd le a fejed. (A fej bekötésére azért van szükség, hogy ne fájduljon meg a gyakorlat közben).

Kéztartás: Hajlítsd be a bal kezed és emeld vállmagasságba. A tenyér előre néz. A alkar merőleges a talajra. A kezed tedd Surya mudrába: érintsd a gyűrűujjad ujjbegyét a hüvelykujjhoz. A gyakorlat közben a kezed hajlamos elmozdulni, ügyelj rá, hogy megtartsd a mudrát. Mintha ökölbe szorítanád a kezed, hajlítsd be a jobb kezed ujjait, hogy azok a tenyér alját nyomják. Egyenesítsd ki a jobb mutatóujjad és finom nyomással zárd el a jobb orrlyukad.

Fókusz: Koncentrálj a szemöldökpontra.

Légzés: erőteljes tűzlégzés, pumpád a köldököd a légzés ritmusában.

Időtartam: Minimum 3 perc.

immune_booster_2_-small.jpg

Befejezés: Hosszan mélyen lélegezz be és tartasd benn a levegőt. Benntartott lélegzettel kulcsold össze a két kezed a torok előtt, kb 35 cm-re a testtől. Próbáld széthúzni az ujjakat teljes erőből. Érezd a feszültséget a karokban a vállakban és hátnál.  Amikor kell lélegezz ki, majd ismételd meg háromszor. Utolsó kilégzéskor, pördítsd hátra a nyelved, érintsd a szájpadlásodhoz és így lélegezz ki. Majd pihenj.

+1 Meditáció

Meditáció a nyugodt elméért és védelem az irracionalitástól

 

Forrás: 3HO, Jacques Martel - Lelki eredetű betegségek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása